Dossier: Persberichten
Persbericht dd. 16 november 2010

Aangifte bij Justitie van boekhoudfraude bij gemeente Amsterdam

Vandaag is bij de Hoofdofficier van Justitie te Amsterdam aangifte gedaan van een omvangrijke boekhoudfraude bij gemeente Amsterdam. Het gaat om ruim 3,8 miljard euro en betreft boekhoudfraude (i.c. valsheid in geschrifte) in de jaarrekeningen van de gemeente over de jaren 1998-2009. De benadeelden zijn o.a. gedupeerde belastingbetalers die geheel onnodig vanaf 1998 Onroerendezaakbelasting betaalden zonder dat dit in de jaarrekeningen zichtbaar werd gemaakt.
Het gemeentebestuur deed het in de jaarrekeningen over de periode 1998-2009 voorkomen of de gemeente in die periode 390 miljoen euro had overgehouden. In werkelijkheid was het 4.245 miljoen euro. Een verschil derhalve van ruim 3,8 miljard euro. De opbrengst van bijvoorbeeld de Onroerendezaakbelasting was in die periode 1.678 miljoen euro en was dus geheel overbodig. De overbodige belasting werd ongebruikt bijgeschreven op de bankrekening van de gemeente.

De aangifte is gedaan naar aanleiding van onderzoek door registeraccountant drs. L.W.Verhoef. De onderzoeksbevindingen van registeraccountant Verhoef waren al in 2006 bevestigd door de onafhankelijke Rekenkamer Amsterdam en door het NIVRA (Nederlands Instituut van Registeraccountants). Het gemeentebestuur en de gemeenteraad legden de bevindingen naast zich neer en gingen door met het misdrijf. Inmiddels is de omvang ruim 3,8 miljard euro. De boekhoudfraude bij Ahold, waarvoor twee bestuurders strafrechtelijk gestraft werden, verbleekt totaal bij deze 3,8 miljard euro.


De inhoud van de aangifte is te vinden op www.leoverhoef.nl in "Dossier: Strafzaken" of direct hier

Alle informatie over de geconstateerde feiten is te vinden op
www.leoverhoef.nl in "Dossier: Amsterdam"
Ook heel veel meer hierover, zoals bijvoorbeeld bevestigingen van de uitkomsten van het onderzoek, is eveneens te vinden op
www.leoverhoef.nl

Meer informatie bij
:
drs. L.W. Verhoef

registeraccountant

Kersengaard 13

3962JR Wijk bij Duurstede

tel. 0343-572055 / 06-20815670