Dossier: Persberichten
Persbericht dd. 14.10.2010
 

Betreft: Noodzaak tot bezuinigen bij gemeenten en provincies in begrotingen 2011? Terecht? Correcte persberichten?

Geachte redactie,

Op dit moment zijn gemeente- en provincie-bestuurders en gemeenteraden en Provinciale Staten druk bezig met de begrotingen 2011 van hun gemeenten en provincies. Overal klinkt de noodzaak en aanzet tot al dan niet omvangrijke bezuinigingen. Het gaat er allemaal in als zoete koek. Economische crisis, u begrijpt .. Menige redactie van onze media schrijft klakkeloos de persberichten hierover over. Zonder enig eigen onderzoek. Waarom zou je? Onze overheid is toch volkomen integer? Is dat zo? U neemt ook klakkeloos deze persberichten over?

Ondergetekende, registeraccountant met inmiddels heel veel ervaring bij de lokale overheid, doet al jarenlang uitgebreid onderzoek naar kwaliteit en inhoud van de financiŽle verslaggeving van onze lokale overheden: gemeenten en provincies. De uitkomsten liegen er niet om. Veel gemeenten en provincies hebben in de afgelopen jaren veel, soms heel veel, geld overgehouden. Soms zelfs zoveel dat bijvoorbeeld de hele opbrengst van de Onroerendezaakbelasting, soms zelfs jaren achtereen, totaal overbodig was, en alleen maar ongebruikt werd bijgeschreven op bankrekeningen, of, waar het gaat om provincies, hetzelfde wat betreft de opcenten Motorrijtuigenbelasting. Schrijnend is dat dit verschijnsel vaak ook nog eens met "creatief boekhouden" werd gemaskeerd.

Ik waarschuw u dat als u momenteel bericht over de voorgenomen bezuinigingen bij gemeenten en provincies, u het gevaar loopt dat u toch klakkeloos de persberichten overschrijft en dan uiteindelijk dus aan valse berichtgeving doet!
Ik geef u dringend in overweging eerst eens de uitkomsten van mijn onderzoekingen te bekijken en mijn bevindingen mee te nemen in uw berichtgeving.
Overigens is alleen al berichtgeving over mijn onderzoeksbevindingen de voorpagina van alle kranten waard!

Ik raad u dringend aan te kijken op mijn website, waar u alles hierover, met "naam en rugnummer" en uitvoerig gedocumenteerd (!), kunt vinden.
Gaat u naar www.leoverhoef.nl

Gaat u direct naar de lijst met gemeenten die in een of meer van de afgelopen jaren geheel of vrijwel geheel onnodig Onroerendezaakbelasting oplegden.
Gaat u naar http://www.leoverhoef.nl/ozb.html

Uiteraard ben ik voor u beschikbaar om alle verdere uitleg en toelichting te geven.

Vriendelijke groet,
drs. L.W. Verhoef
registeraccountant
Kersengaard 13
3962JR Wijk bij Duurstede
tel. 0343-572055/06-20815670