Dossier: In de media

AD dd. zaterdag 20 juni 2009

Boze automobilisten: Wij zijn beroofd!

Door LEX DE JONGE / HANS VERHAGEN

DEN HAAG - Vrijwel alle provincies hebben sinds 1998 onnodig veel autobelasting (opcenten) geheven. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat ze daarmee in tien jaar tijd ruim 1 miljard euro uit de zak van automobilisten hebben geklopt.
Boze autobezitters, de ANWB en een meerderheid in de Tweede Kamer eisen nu dat de provincies het geld teruggeven.

Volgens een rijksrapport uit maart zijn de automobilisten tussen 1998 en 2007 onnodig op kosten gejaagd. De Raad voor de FinanciŽle Verhoudingen concludeert dat alle belastingverhogingen van de provincies in die periode 'niet noodzakelijk' waren, omdat hun reserves tegelijkertijd meer dan verdrievoudigden, van 1,72 miljard naar 4,77 miljard euro.

Directeur Maarten Allers van het universitaire onderzoeksinstituut Coelo (overheidsfinanciŽn) meent dat de automobilisten zelfs nog veel meer dan ruim 1 miljard euro te veel hebben betaald. "Niet alleen hadden de provincies hun tarieven nooit omhoog mogen doen, ze hadden zelfs moeten worden verlaagd.''

De eigenaar van een gemiddelde gezinsauto was tussen 1998 en 2007 zo'n 255 euro te veel kwijt aan opcenten, berekende deze krant. De bezitter van een SUV betaalde in dezelfde periode meer dan 600 euro extra.

De tariefsverhogingen verschillen per provincie. In Groningen was de automobilist tussen 1998 en 2007 het slechtst af. De eigenaar van een gemiddelde gezinswagen betaalde er ruim 400 euro te veel.

Noord-Holland is de grote uitzondering. Als enige provincie verlaagde ze in deze periode twee keer haar belastingtarief. Daardoor betaalde de eigenaar van een gezinswagen er 50 euro minder dan gemiddeld.

Na 2007 zijn de tarieven flink doorgestegen. Volgens de provincies zijn alle verhogingen te verdedigen. ,,Alles is volgens de regels gebeurd. En met het geld zijn belangrijke projecten betaald,'' stellen zij.