Leo Verhoef

Boekhoudfraude gemeenten en provincies

Dossiers
Home

Wie is Leo Verhoef

Uw gemeente en provincie

Dossiers


Persberichten

In de media

Publicaties

Verwijzingen


CURSUS


Contact
Zevenhuizen-Moerkapelle

Ook de jaarrekeningen van gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle zijn misleidend. Wat als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, en wat als financiŽle positie wordt gepresenteerd, is niet de financiŽle positie.
Het gemeentebestuur deed het in de jaarrekening 2004 voorkomen of er € 0,1 miljoen was overgehouden; in werkelijkheid was er een nadelig saldo van  € 1,3 miljoen.
Het gemeentebestuur deed het in de jaarrekening 2005 voorkomen of er € 0,4 miljoen was overgehouden; in werkelijkheid was er een nadelig saldo van  € 0,4 miljoen.
Het gemeentebestuur deed het in de jaarrekening 2006 voorkomen of er € 4,6 miljoen was overgehouden; in werkelijkheid hield de gemeente € 4,9 miljoen over.
In 2006 was de opbrengst van de Onroerendezaakbelasting € 1,5 miljoen. Al volgens de officiŽle cijfers was de OZB in 2006 dus totaal overbodig. Wedden dat geen enkel gemeenteraadslid dat gezien had, laat staan geŽist dat die onnodige belasting regelrecht naar de belastingbetalers zou teruggaan?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad met zijn brief van 4 december 2007. Die deed geen moeite te reageren.
Dus was ook de jaarrekening 2007 weer misleidend. Het gemeentebestuur deed het voorkomen of er € 1,3 miljoen was overgehouden; in werkelijkheid hield de gemeente "slechts"  € 0,7 miljoen over.
Dus was ook de jaarrekening 2008 weer misleidend. Het gemeentebestuur deed het voorkomen of er € 1,8 miljoen was overgehouden; in werkelijkheid hield de gemeente "slechts"  € 1,0 miljoen over. (Van de opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 1,4 miljoen was dus de helft meer dan genoeg geweest.)
Dus was ook de jaarrekening 2009 weer misleidend. Het gemeentebestuur deed het voorkomen of er een voordelig saldo van opbrengsten en kosten was van € 0,7 miljoen; in werkelijkheid was het € 16,3 miljoen (waarvan winst van € 17,1 miljoen bij de verkoop van de NUON-aandelen; dus zonder deze winst een verlies van € 0,8 miljoen). (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 1,9 miljoen was dus totaal onnodig.)
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad (van de inmiddels nieuwe gemeente Zuidplas) opnieuw met zijn brief van 2 september 2010. Die reageerde niet.

Inhoud dossier:
- Brief aan gemeenteraad van Zuidplas dd. 2 september 2010
- Brief aan gemeenteraad van Zevenhuizen-Moerkapelle dd. 4 december 2007
Terug > begin