Leo Verhoef

Boekhoudfraude gemeenten en provincies

Dossiers
Home

Wie is Leo Verhoef

Uw gemeente en provincie

Dossiers


Persberichten

In de media

Publicaties

Verwijzingen


CURSUS


Contact
Zeevang

Ook de jaarrekeningen van gemeente Zeevang zijn misleidend. Wat als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, en wat als financiŽle positie wordt gepresenteerd, is niet de financiŽle positie.
Het gemeentebestuur presenteerde in de jaarrekening 2007 een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,0 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 0,9 miljoen over. De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 0,7 miljoen was dus geheel overbodig.
Het gemeentebestuur presenteerde in de jaarrekening 2008 een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,1 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 0,3 miljoen over.
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 7 oktober 2009. Die reageerde niet.
Dus was ook de jaarrekening 2009 weer misleidend. Het gemeentebestuur presenteerde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,4 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 2,1 miljoen over. (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 0,8 miljoen was dus alweer geheel overbodig.)
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw met zijn brief van 8 september 2010. Die gooide de brief meteen in de prullenbak ("voor kennisgeving aangenomen"), want "ach, het gaat over zoiets volstrekt onbelangrijks als het geld van de belastingbetalers".
Dus was ook de jaarrekening 2010 weer misleidend. Het gemeentebestuur presenteerde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,1 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,1 miljoen over. (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 0,8 miljoen was dus alweer geheel overbodig.)
Dus was ook de jaarrekening 2011 weer misleidend. Het gemeentebestuur presenteerde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,4 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 0,2 miljoen. Waaraan zijn de niet gemelde € 0,6 miljoen opgegaan?
Dus was ook de jaarrekening 2012 weer misleidend. Het gemeentebestuur presenteerde een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,1 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,5 miljoen over. Mochten we niet weten dat de opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 0,9 miljoen - alweer - geheel onnodig was?
Dus was ook de jaarrekening 2013 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,2 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,7 miljoen over. Mochten we niet weten dat de opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 0,9 miljoen - alweer - geheel onnodig was en dat die dus ongebruikt meteen naar de belastingbetalers terug kan?
Dus was ook de jaarrekening 2014 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,2 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 1,0 miljoen. Wat mochten we nu niet weten?
Dus was ook de jaarrekening 2015 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,1 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente zelfs € 1,3 miljoen over. De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 0,9 miljoen was dus geheel onnodig.

(gemeente m.i.v. 2016 opgegaan in gemeente Edam-Volendam)
Inhoud dossier:
- Brief van gemeenteraad van Zeevang dd. 6 oktober 2010
- Brief aan gemeenteraad van Zeevang dd. 8 september 2010
- Brief aan gemeenteraad van Zeevang dd. 7 oktober 2009
Terug > begin