Leo Verhoef

Boekhoudfraude gemeenten en provincies

Dossiers
Home

Wie is Leo Verhoef

Uw gemeente en provincie

Dossiers


Persberichten

In de media

Publicaties

Verwijzingen


CURSUS


Contact
Waddinxveen

Ook de jaarrekeningen van gemeente Waddinxveen zijn misleidend. Wat als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, en wat als financiŽle positie wordt gepresenteerd, is niet de financiŽle positie.
Het gemeentebestuur presenteerde in de jaarrekening 2006 een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 2,2 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 7,2 miljoen. Waar zijn de niet gemelde uitgaven van belastinggeld van € 9,4 miljoen aan opgegaan?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad voor de misleidende jaarrekening met zijn brief van 27 september 2007. De gemeenteraad reageerde niet, want "ach, het gaat immers over zoiets volstrekt onbelangrijks als het geld van de belastingbetalers. Die moeten alleen maar ťťn keer in de vier jaar hun stem uitbrengen en verder hun mond houden en al helemaal niet vragen wat er met hun belastinggeld gebeurt", denken blijkbaar ook deze volksvertegenwoordigers.
En dus was ook de jaarrekening 2007 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,1 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 2,8 miljoen over. Wat hoefden we nu niet te weten?
En dus was ook de jaarrekening 2008 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,9 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,8 miljoen over.
En dus was ook de jaarrekening 2009 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,3 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 2,6 miljoen. Wat hoefden we nu weer niet te weten? Al met al, het gemeentebestuur meldde over de periode 2006-2009 een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 3,7 miljoen, terwijl de gemeente in werkelijkheid een verlies leed van € 5,2 miljoen. Een verschil van € 8,9 miljoen. Weg belastinggeld! Waaraan?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 1 november 2010. Die reageerde niet. Blijkbaar niet belangrijk genoeg.
Dus was ook de jaarrekening 2010 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 3,3 miljoen. In werkelijkheid was het € 2,2 miljoen. Waaraan zijn de niet gemelde uitgaven van € 1,1 miljoen opgegaan?
Dus was ook de jaarrekening 2011 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,2 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,7 miljoen over. Waarom mochten we dat niet weten?
Dus was ook de jaarrekening 2012 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van € 3,8 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente "slechts" € 1,4 miljoen over. De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting was in 2012 € 5,7 miljoen. Dat had dus best wat lager kunnen zijn.
Dus was ook de jaarrekening 2013 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,8 miljoen. Merkwaardig, in werkelijkheid hield de gemeente € 12.000 over.
Dus was ook de jaarrekening 2014 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 3,3 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 2,8 miljoen. Onder meer kwamen er opeens verplichtingen tevoorschijn van € 2,6 miljoen die ook al in de jaarrekeningen van de voorgaande jaren hadden moeten zijn opgenomen. En dat allemaal met dezelfde goedkeurende accountantsverklaringen! En wat hoefden we nog meer niet te weten?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 22 januari 2016. Geen reactie, want "ach, het  gaat over zoiets totaal onbelangrijks als het geld van de belastingbetalers".
Dus was ook de jaarrekening 2015 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,2 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 2,8 miljoen over. Waarom hoefden we dat niet te weten? (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting was in 2015 € 6,4 miljoen.)
Dus was ook de jaarrekening 2016 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 3,3 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente zelfs € 4,4 miljoen over. Waarom hoefden we dat niet te weten? (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting was in 2016 € 6,4 miljoen.)
Dus was ook de jaarrekening 2017 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 2,5 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente zelfs € 3,1 miljoen over. (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting was in 2017 € 7,1 miljoen.)

Inhoud dossier:
- Brief aan gemeenteraad van Waddinxveen dd. 22 januari 2016
- Brief aan gemeenteraad van Waddinxveen dd. 1 november 2010
- Brief aan gemeenteraad van Waddinxveen dd. 27 september 2007
Terug > begin