Leo Verhoef

Boekhoudfraude gemeenten en provincies

Dossiers
Home

Wie is Leo Verhoef

Uw gemeente en provincie

Dossiers


Persberichten

In de media

Publicaties

Verwijzingen


CURSUS


Contact
Son en Breugel

Ook de jaarrekeningen van gemeente Son en Breugel zijn misleidend en dus alleen maar bruikbaar in de openhaard. Wat het gemeentebestuur als saldo van opbrengsten en kosten presenteert, is niet het werkelijke saldo. Wat het gemeentebestuur als financiŽle positie presenteert, komt niet overeen met de werkelijke financiŽle positie. Zoals bij veel gemeenten gebruikelijk, bevatten ook de jaarrekeningen van Son en Breugel heel veel klinkklare onzin.
Het gemeentebestuur presenteerde in de jaarrekeningen over de periode 2004-2005 een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 4,2 miljoen. In werkelijkheid was er een nadelig saldo van € 0,2 miljoen.
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad met zijn brief van 15 maart 2007. Die nam niet de moeite in actie te komen.
Dus was ook de jaarrekening 2006 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,5 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 2,2 miljoen over. (Bijna de hele opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 2,4 miljoen, die dus bijna geheel onnodig was.)
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw met zijn brief van 2 februari 2008. Die deed geen enkele moeite te reageren, want "ach, het gaat maar over zoiets volstrekt onbelangrijks als het belastinggeld van de burgers".
Dus was ook de jaarrekening 2007 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een saldo van opbrengsten en kosten van € 0,0 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,2 miljoen over.
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw met zijn brief van 18 maart 2009. Die reageerde niet.
Dus was ook de jaarrekening 2008 misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,2 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 7,8 miljoen. Het gemeentebestuur meldde dus in de periode 2004-2008 € 6,9 miljoen te hebben overgehouden, terwijl de gemeente in werkelijkheid een verlies leed van € 4,6 miljoen. Een verschil van € 11,5 miljoen. Waar is dat geld gebleven?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 5 februari 2010. Die reageerde niet, want "ach, het gaat over zoiets volstrekt onbelangrijks als het geld van de belastingbetalers, toch?"
Dus was ook de jaarrekening 2009 misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,5 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 2,4 miljoen over.
Dus was ook de jaarrekening 2010 misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,0 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 0,9 miljoen over.
Dus was ook de jaarrekening 2011 misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,2 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 0,7 miljoen over.
Dus was ook de jaarrekening 2012 misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,8 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 0,4 miljoen over.
Dus was ook de jaarrekening 2013 misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,4 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 0,9 miljoen over.
Dus was ook de jaarrekening 2014 misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,9 miljoen. In werkelijkheid was er een nadelig saldo van € 1,0 miljoen. Onder meer kwamen er opeens verplichtingen tevoorschijn van € 2,6 miljoen die ook al in de jaarrekeningen van de voorgaande jaren hadden moeten zijn opgenomen. En dat allemaal met dezelfde goedkeurende accountantsverklaringen! En wat hoefden we nog meer niet te weten?
Dus was ook de jaarrekening 2015 misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,7 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,1 miljoen over. (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting was in 2015 € 3,5 miljoen.)
Dus was ook de jaarrekening 2016 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,9 miljoen. In werkelijkheid was het € 0,5 miljoen.
Dus was ook de jaarrekening 2017 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 3,6 miljoen. In werkelijkheid was het "slechts" € 1,2 miljoen. Wat hoefden we nu niet te weten?


Inhoud dossier:
- Brief aan gemeenteraad van Son en Breugel dd. 5 februari 2010
- Brief aan gemeenteraad van Son en Breugel dd. 18 maart 2009
- Brief aan gemeenteraad van Son en Breugel dd. 2 februari 2008
- Brief aan gemeenteraad van Son en Breugel dd. 15 maart 2007
Terug > begin