Leo Verhoef

Boekhoudfraude gemeenten en provincies

Dossiers
Home

Wie is Leo Verhoef

Uw gemeente en provincie

Dossiers


Persberichten

In de media

Publicaties

Verwijzingen


CURSUS


Contact
Nissewaard

Ook de jaarrekeningen van gemeente Nissewaard zijn misleidend. Wat als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, en wat als financiŽle positie wordt gepresenteerd, is niet de financiŽle positie.
Het begon al meteen bij de start van de nieuwe gemeente Nissewaard met de jaarrekeningen 2014 van de in 2015 in gemeente Nissewaard opgegane gemeenten Bernisse en Spijkenisse. Het gemeentebestuur deed het voorkomen of Bernisse een nadelig saldo van opbrengsten en kosten had van € 0,4 miljoen en Spijkenisse een nadelig saldo van € 7,7 miljoen. In werkelijkheid leed Bernisse een verlies van € 1,9 miljoen en Spijkenisse zelfs een verlies van € 26,7 miljoen; bij elkaar een fors verlies van € 28,6 miljoen.
Leo Verhoef waarschuwde de nieuwe gemeenteraad van Nissewaard voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brieven van 8 december 2015 (Bernisse) en 6 oktober 2015 (Spijkenisse). Die reageerde niet, want "ach, het gaat over zoiets totaal onbelangrijks als het geld van de belastingbetalers".
Dus was ook de eerste jaarrekening van Nissewaard misleidend. Het gemeentebestuur meldde in de jaarrekening 2015 een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 4,4 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 3,7 miljoen over.
Dus was ook de jaarrekening 2016 weer misleidend. Het gemeentebestuur presenteerde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 3,5 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 1,3 miljoen.
Dus was ook de jaarrekening 2017 weer misleidend. Het gemeentebestuur presenteerde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,5 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,5 miljoen over.


Inhoud dossier:
- Brief aan gemeenteraad van Nissewaard van 8 december 2015
- Brief aan gemeenteraad van Nissewaard dd. 6 oktober 2015
Terug > begin