Leo Verhoef

Boekhoudfraude gemeenten en provincies

Dossiers
Home

Wie is Leo Verhoef

Uw gemeente en provincie

Dossiers


Persberichten

In de media

Publicaties

Verwijzingen


CURSUS


Contact
Hardinxveld-Giessendam

Ook de jaarrekeningen van gemeente Hardinxveld-Giessendam zijn misleidend. Wat als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, en wat als financiŽle positie wordt gepresenteerd, is niet de financiŽle positie.
Het gemeentebestuur presenteerde in de jaarrekening 2006 een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,3 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 3,6 miljoen over. Moest met geknoei in de cijfers gemaskeerd worden dat de Onroerendezaakbelasting (opbrengst € 2,1 miljoen) geheel overbodig was? Ook de jaarrekeningen over 2004 en 2005 waren misleidend.
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad met zijn brief van 12 februari 2008. Die de brief linea recta in de prullenbak gooide ("voor kennisgeving aangenomen").
Dus was ook de jaarrekening 2007 weer misleidend. Het scheelt niet veel, maar fout is fout. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,7 miljoen, terwijl het in werkelijkheid € 0,8 miljoen was.
Dus was ook de jaarrekening 2008 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,5 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 4,2 miljoen over. De Onroerendezaakbelasting bijvoorbeeld van € 2,3 miljoen was dus ook in 2008 geheel en al overbodig.
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw met zijn brief van 5 november 2009. Die reageerde niet.
Dus was ook de jaarrekening 2009 opnieuw misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,9 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 1,7 miljoen. Waaraan zijn de niet gemelde € 2,6 miljoen besteed?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw met zijn brief van 3 november 2010. Die reageerde niet, want "ach, het gaat over zoiets totaal onbelangrijks als het geld van de belastingbetalers".
Dus was ook de jaarrekening 2010 opnieuw misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,1 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 1,0 miljoen. Waaraan zijn de niet gemelde € 1,1 miljoen besteed?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 31 januari 2012. Geen reactie, want "ach, het gaat over zoiets totaal onbelangrijks als het geld van de belastingbetalers".
Dus was ook de jaarrekening 2011 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,5 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 0,1 miljoen. Inmiddels zijn we in de afgelopen drie jaar € 4,3 miljoen belastinggeld ongemeld kwijtgeraakt. Waaraan?
Dus was ook de jaarrekening 2012 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van € 0,7 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,8 miljoen over. De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting was in 2012 € 3,2 miljoen; de helft was dus genoeg geweest.
Dus was ook de jaarrekening 2013 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,1 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 1,5 miljoen. Inmiddels missen we over de periode 2009-2013 € 4,8 miljoen belastinggeld. Waaraan is dat opgegaan?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 15 mei 2014. Alweer, geen reactie.
Dus was ook de jaarrekening 2014 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,8 miljoen. In werkelijkheid was er een nadelig saldo van € 1,6 miljoen. Onder meer kwamen er opeens verplichtingen tevoorschijn van € 2,6 miljoen die ook al in de jaarrekeningen van de voorgaande jaren hadden moeten zijn opgenomen. En dat allemaal met dezelfde goedkeurende accountantsverklaringen!
Dus was ook de jaarrekening 2015 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,6 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,5 miljoen over. (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting was in 2015 € 3,2 miljoen.)
Dus was ook de jaarrekening 2016 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,8 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente zelfs € 1,9 miljoen over. (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting was in 2015 € 3,4 miljoen.)
Dus was ook de jaarrekening 2017 weer misleidend. Het gemeentebestuur presenteerde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,4 miljoen. In werkelijkheid was er een nadelig saldo van € 0,3 miljoen. Wat hoefden we nu niet te weten?


Inhoud dossier:
- Brief aan gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam dd. 15 mei 2014
- Brief aan gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam dd. 31 januari 2012
- Brief aan gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam dd. 3 november 2010
- Brief aan gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam dd. 5 november 2009
- Brief van gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam dd. 7 maart 2008
- Brief aan gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam dd. 12 februari 2008
Terug > begin