Leo Verhoef

Boekhoudfraude gemeenten en provincies

Dossiers
Home

Wie is Leo Verhoef

Uw gemeente en provincie

Dossiers


Persberichten

In de media

Publicaties

Verwijzingen


CURSUS


Contact
Deurne

Ook de jaarrekeningen van gemeente Deurne zijn misleidend. Wat als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, en wat als financiŽle positie wordt gepresenteerd, is niet de financiŽle positie.
Het gemeentebestuur presenteerde in de jaarrekening 2006 een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,7 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 6,8 miljoen. Waaraan zijn de niet gemelde uitgaven van belastinggeld opgegaan? Wat mochten we niet weten? Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad voor de misleidende jaarrekening met zijn brief van 28 januari 2008. De gemeenteraad reageerde niet, want "ach, het gaat immers over zoiets volstrekt onbelangrijks als het geld van anderen, van de belastingbetalers".
Dus waren ook de jaarrekeningen 2007 en 2008 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde over 2007 een voordelig saldo van € 1,1 miljoen en over 2008 een voordelig saldo van € 0,6 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente in 2007 € 5,1 miljoen over en in 2008 € 5,3 miljoen. Wat mochten we nu niet weten?
Dus was ook de jaarrekening 2009 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde over 2009 een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,9 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 3,4 miljoen. Waar zijn de verzwegen uitgaven van belastinggeld van € 1,5 miljoen gebleven?
Dus was ook de jaarrekening 2010 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 7,5 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 12,0 miljoen. Oorzaak van het dramatische verlies waren grote verliezen op (te ambitieuze?, te weinig doordachte?) grond- en bouwprojecten van ten minste € 11,9 miljoen. Dat hoefden we blijkbaar ook niet te weten.
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 20 oktober 2011. Geen reactie, want "ach, het gaat over zoiets totaal onbelangrijks als het geld van de belastingbetalers".
Dus was ook de jaarrekening 2011 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 2,8 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een dramatisch verlies van € 18,4 miljoen. Oorzaak van het dramatische verlies waren nog meer grote verliezen op (te ambitieuze?, te weinig doordachte?) grond- en bouwprojecten van zo'n  € 20 miljoen. Dat hoefden we blijkbaar alweer niet te weten. Weg belastinggeld! Al met al zijn we in de jaren 2009-2011 € 21,6 miljoen ongemeld kwijtgeraakt. Waaraan?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw met zijn brief van 17 september 2012. Alweer, geen reactie; het interesseert "ze" totaal niet.
Dus was ook de jaarrekening 2012 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 2,4 miljoen. In werkelijkheid was er een voordelig saldo van € 4,7 miljoen. Waar dat voordelig saldo vandaan kwam, viel in de chaos van cijfers en letters niet te ontdekken; we hoefden dat blijkbaar niet te weten.
Dus was ook de jaarrekening 2013 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig resultaat van € 4,6 miljoen. In werkelijkheid was er een nadelig saldo van € 0,2 miljoen. Wat hoefden we nu niet te weten?
Dus was ook de jaarrekening 2014 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 3,0 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 1,8 miljoen. Opnieuw waren er verliezen op (te ambitieuze?, te weinig doordachte?) grond- en bouwprojecten. Hoeveel? Dat hoefden we blijkbaar alweer niet te weten. Maar wel, weg belastinggeld! En wat was er nog meer aan de hand dat we blijkbaar niet hoefden te weten? Al met al zijn we in de jaren 2009-2014 zo'n € 29 miljoen ongemeld kwijtgeraakt.
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 23 november 2015. Alweer, geen reactie.
Dus was ook de jaarrekening 2015 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 2,7 miljoen. In werkelijkheid was het € 1,8 miljoen.
Dus was ook de jaarrekening 2016 weer misleidend. Het gemeentebestuur presenteerde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 2,8 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 0,9 miljoen. Wat hoefden we nu niet te weten?
Dus was ook de jaarrekening 2017 weer misleidend. Het gemeentebestuur presenteerde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,3 miljoen. In werkelijkheid was er een voordelig saldo van € 3,2 miljoen, inclusief stilzwijgend verwerkte winst bij grond- en bouwprojecten van € 3,7 miljoen. Hoefden we dat niet te weten?


Inhoud dossier:
- Brief aan gemeenteraad van Deurne dd. 23 november 2015
- Brief aan gemeenteraad van Deurne dd. 17 september 2012
- Brief aan gemeenteraad van Deurne dd. 20 oktober 2011
- Brief aan gemeenteraad van Deurne dd. 28 januari 2008
Terug > begin